Korsan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nerde Balık Tutulur

Aşağa gitmek

Nerde Balık Tutulur  Empty Nerde Balık Tutulur

Mesaj  Admin Paz Ekim 24, 2010 8:02 pm

Balık avcılığında en önemli konu av mahallinin belirlenmesidir. Çünkü olta takımı çok iyi yapılmış ve çok uygun yemlere sahip olsanız da bölgenizde balık yoksa avın boş geçeceği açıktır. Bu nedenle bir olta avcısının ilk öğrenmesi gereken konu balığın bulanabileceği yeri saptaması veya tecrübe ile öğrenmesidir.
Her balık türünün kendine göre davranışları olmakla birlikte bazı genel kaideler tüm balıklar için geçerlidir. Öncelikle balıklar kendilerinin pek çok düşmanı olduğu için emniyetli bulduğu bölgede yaşama eğilimindedirler. Balıkların bulanacağı yeri tayin eden ikinci konu ise balıklara yem olabilecek imkanların çok olduğu yerlerde balıkların gezmeyi tercih ettikleri alanlardır. Kısa ve öz olarak balıklar emniyetli yem imkanı bol veya iyi olan yerlerde bulunurlar. Avcılık mahallinin de bu görüşe göre aranmasında yarar vardır.

Tatlı su balıkları açısından şu kısa özellemeleri yapabiliriz. Balık avlanacak yerin saptanması için öncelikle avlanacak balığın iy tanınması ve yemlenmeleri konusunda iyi bilgi sahibi olmak gerekir. Şöyle ki bu balık türü hangi yemleri sever. Durgun sulardan mı hoşlanır yoksa akıntılı suları mı sever? Yem alma alışkanlıkları sabah mı gecemi yoksa akşamüstü müdür? Derin yada sığ yerlerden mi hoşlanırlar? Mevsimlere göre alışkanlıklarında farklılık olur mu? Göç ederler mi?

Genel olarak nehirlerde balıkların çoğu dip kısmı sert az su akıntılı yerleri tercih ederler. Bitki veya ağaç köklerine yakın yerler balıkların gizlenme yerleri olabilir. Alabalıklar çağlayanların alt kısmındaki kovuklarda akıntı ile gelecek yemleri almak için beklerler. Eğer bu yem sizin kelebeğiniz ise avınız rastgelecek demektir. Yine mesela turna balıkları ufak balığın bol bulunduğu mekanlarda kol gezerler. Saklandıkları yer ise bulabildikleri herhangi bir ot veya kamış gölgesidir. Levrek''e ise genelde gölet yerlerin dere girişlerinde sıkça rastlanır.

Aslında her mekan burda balık olmaz diye geçilmemeli muhakkak birkaç defa olsa bile denemelidir. Bakarsınız çok güzel neticeler ile sonuçlanabilir. Unutmayın! "büyük balık büyük suda ve derin yerde olur"


Yurdumuzda en fazla alabalığın Karadeniz bölgesinde bulunduğu söylense de , hiç tahmin etmeyeceğiniz dere ve göllerde de alabalığa rastlarsınız. Yurdumuzda Karadeniz bölgesinin her yerinde, İçanadolu nun su ısısı 15 derecenin altında bulunan dere ve göllerinde [Kayseri (Kapuzlu Şelaleri) , Niğde (Aladağlar), Antalya (Dimçay-Manavgat-Alara Çayları), Balıkesir (Kaz Dağları) ,Denizli, Kars, Erzurum, Tunceli (Munzur Çayı) ve hatta Ankara''ya 130 km. mesafede (Beypazarı-Karagöl)] alabalığa rastlarsınız.
Dere olarak Bolu, Kastamonu, Hopa, Alanya, Manavgat''ta ve göl olarakta Yedi göller , Abant , Gölcük (Bolu), Kırkpınar yaylası (Çankırı), Karagöl (Ankara-Beypazarı) ve Eğriova''da ( Ankara ) avlayabilirsiniz.

YEDİGÖLLER

Yedi göller Milli Parkı, Büyükgöl, Deringöl, Küçük göl, Seringöl, İncegöl, Sazlıgöl ve Nazlıgöl den oluşuyor bunlardan Büyükgöl ve Deringöl''de balık avlanıyor diğerlerinde balık avı yasak.

Niçin Yedigöller:

Yurdumuzda, av yasaklarına uyulan, görevlilerin sürekli denetim altında tuttuğu tek yer. Kamp yapmak için en ideal olanı. Bazı olanaklardan da wc, büfe vs. faydalanma imkanı mevcut (büfeye fazla güvenmeyin bazı seneler kapalı oluyor), piknik için masalar, çadır yerleri, ocaklar mevcut ancak içecek ve yiyeceklerinizi yanınızda getirmeniz şart (içme suyu var) bu arada park içinde bulunan alabalık üretim tesisinden balık satın alıp, tereyağda kızartıp kendinize ziyafet çekersiniz. Ya da bunları Fly''la nasıl zor yakaladım deyip fotoğraf da çektirebilirsiniz.

Ailece gidip ( Ufak çocuğunuz varsa 15-20 Haziran dan önce gitmeyin sabaha doğru hava soğur) çadır kurup çok güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

Orman Bakanlığının, yaklaşık 30 kadar olan dubleks evlerinde de kalabilirsiniz ancak evlerde kalmak için önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Rezervasyonlar Ankara Orman Bölge Md. yapılıyor.

Çadırda kalmak isterseniz yanınızda uyku tulumu, fener, mangal kömürü, balta (Çevrede piknikçiler için bol miktarda kırılmış ağaç mevcuttur. Bunları biraz daha ufaltıp gece yakacağınız büyük ateşe atabilirsiniz) bulundurun.

Yedigöller de yanınızda mutlaka yağmurluk, spor ayakkabısı, fotoğraf makinası ve yedek giysi bulundurun, her an güzel bir yağmurla ıslanabilirsiniz.

Eğer balık tutmak istemezseniz, özellikle Ekim, Kasım aylarında ağaçların renk çeşitliliği anlatılacak gibi değil. Şarıldayan dereler, ayaklarınızın altında çıtırdayan sarı yapraklar, kalabalıktan uzak ta her şeyi unutup mükemmel bir hafta sonu geçireceğiniz olağan üstü bir yer.

Alabalıklar sıcaklığı 10 - 15 derece arası soğuk ve bol oksijenli sularda yaşayan, çok hareketli, yüzgeçleri dikensiz, pulları çok küçük, bedenleri yumuşak ve kaslı etçil hayvanlardır.

Yumurtadan yeni çıkmış yavru balıklar, çoğunlukla sudaki sinek lavralarıyla beslenir, büyüdükçe küçük balıklar, tatlısu karidesi, sinekler ve uçan böceklerle beslenir. 2-3 yaşlarında İlkbahar ve Sonbahar aylarında çiftleşir. Dişi alabalık yumurtalarını çakıl ve kum kaplı dipte, kuyruğuyla karıştırıp açtığı çukura yayar. Hemen yakınındaki erkekte 40-45 gün sonra açılacak olan yaklaşık 200 yumurtayı döller.

Tek bir dişi bir mevsimde 5000-6000 kadar yumurta yumurtlayabilir. Yumurtalardan çıkan alabalık yavrularının % 90''ı ilk üç ay içinde, daha büyük balıklara yem olurlar.

YURDUMUZDA BULUNAN TÜRLER

DERE & DAĞALASI (KIRMIZI BENEK)

Balıkçı tezğahlarında bulamayacağınız tek balık.Tam bir dere balığıdır hayatının çoğunu derelerde geçirir . Akıntısı dereden gelen göllerdede bulunur. Az yumurta verir ve çok yavaş büyür bu nedenle tabi ortam dışında üretmek çok zordur.

Solungaçlardan kuyruğu kadar gövdede kırmızı benekleri vardır. Çok güçlü balıktır akıntıya ters ve 1-2 metrelik sıçramalarla daha yüksek şelalelere bile çıkar. Oksijeni bol soğuk sularda yaşar.

GÖK KUŞAĞI (GÖL ALASI)

Yurdumuzda en tanınmış ve en çok avlanan türlerden biridir. Adı, bedenini yanlarından boylu boyunca uzanan kırmızı kuşaktan kaynaklanır. Su ısısı 15 derecenin altında bulunan tüm akarsu ve göllerinde bulunur. Üretimi kolay olduğu için dere ve göllere, Orman Genel Müdürlüğü, her yıl bol miktarda yeni yavru atar.

ABANT ALASI

Bolu bölgesine has sadece Abant gölünde bulunduğu söylenen bir türdür ancak yinede Abant''a yakın göllerdede örneğin 100 km uzağındaki Beypazarı Karagölde Abant alasına tıpa tıp benzeyen alabalık vardır. Vucudunu açık kahverengi üzerine siyah iri siyah benekler kaplamıştır.


SİYAH BENEK

Ülkemiz sularında çok raslanır. Üretiminin kolay olması nedeniyle havuzlarda bol miktarda üretilmektedir.Doğal olarak daha çok Doğu anadolu bölgesinde bulunmaktadır.Oksijeni bol soğuk sularda yaşar.

Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 1133
Kayıt tarihi : 20/10/10
Nerden : İzmir

http://tertip.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz