Korsan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hangi Balığı Nasıl Tutmam Gerekiyor ?

Aşağa gitmek

Hangi Balığı Nasıl Tutmam Gerekiyor ?  Empty Hangi Balığı Nasıl Tutmam Gerekiyor ?

Mesaj  Admin Paz Ekim 24, 2010 8:01 pm

KEFAL

Bu balık için aslında fazla 1 şey söylemeye gerek yok çünkü günümüzde pazarlarda en bol olan balıklardan biri tabi ki kefal dediniz mi herkes bu balığa kötü gözle bakıyorlar neden? Çünkü insan pislikleri ile beslendikleri ama illa da her yerdeki kefal pis diye 1 şey yok örneğin çesme ıldırı da veya çesme balıkçı limanlarında teknelerin aralarında bu balıkları görmeniz mümkün denize 1 atık olmadığı için yosun ve parazitlerle besleniyorlar bu balığın 2 cinsi var (1. si Topan Kefal) - (2. si Sarı Kulak) topan kefal uzun ve oldukça büyük olur sarı kulaklar ise iri büyük ve çok lezzetli olur tabiki bu balıkları yakalamak öyle kolay değil benim uzmanlık alanıma girdiği için ayrıntıları ile anlatmaya çalışıyorum bu balıklar diğer balıklar gibi ıssız yerlerde yaşar diye bişey yok bu balıklar insanların olduğu yerleri mesela plajları sıcak suları severler yırtıcı balıklardan korunmak için kaya aralarında da oldukça görülür. Şimdi isterseniz nasıl avlandığına bakalım.

NASIL AVLANIR?

Nasıl avlandığına gelince bu balığı ekmekle yakalamak mümkündür. ben ufak kefalleri yakalıyorum neden derseniz ufakları yakalıyıp levrek''e veya akya ya atıyorum. simdi ufak veya orta boy kefal nasıl avlanır onu anlatıyım öncelikle aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bize yine bu balık için 50 metre misina yeterli olucaktır. Çünkü balık kıyıda olduğu için fazla misinaya gerek yoktur. Şimdi burası çok önemli! ne kadar ince misina kullanırsanız o kadar çok balık yakalarsınız onun için ben genelde kefal için 0. 20mm veya 0. 25mm misina öneriyorum. . kasnağımıza 50 metre 0. 20mm misina sardıktan sonra kurşunsuz ve fırdöndüsüz iğnelerimizi paralel olarak yukardan asağıya doğru bağlıyoruz yaklaşık 8 tane yeterlidir fazla iğne olursa balık iğneleri görücektir ve oltamızın yanına yaklaşmayacaktır. İğneler hangi boyutta ve ne tür olucak derseniz size "mustad''ın 8 numara çapraz beyaz ince" iğnesini öneririm. . . yeme gelince ekmek kabuğu ve içi kullanabiliriz iğneleri ekmeğin kabuğunun üzerine sararken iğnelerin her tarafa eşit gelmesine dikkat edelim. aşağıdaki resimde oltamızın nasıl olması gerektiğini az da olsa anlatmaya çalıştım. şimdi artık oltamızı atıp kefal sürülerinin gelmesini bekliyebiliriz.

Ufak veya Ortaboy Kefaller için 10 iğneli Takım.

Şimdi gelelim büyük kefal avlamaya şimdi diyeceksinizki büyük kefalde böyle avlanır. ne farkı olabilirki? Çok farkı var yem takılma şekli ve olta çeşiti çok değişik ben şahsen uzmanı olduğum icin herseyi anlatmak istiyorum bu kefal hakkında. simdi buyuk kefaller tahminen ufak kefallerin bulunduğu yerden yaklaşık 20 veya 25 metre daha uzağındadır ama yukarıdaki olta sistemi ile ancak ufak ve orta boydaki kefalleri avlayabilirsiniz çünkü büyük kefaller o kadar uyanık ki ufak kefallerle beraber gelince yemin tuzak olduğunu anlıyor ve vurmuyor ve geri gidiyor. . onun için olta sistemimizi değiştiriyoruz ve büyük kefalleri avlamak için önce kasnağımıza bu sefer 0. 30mm veya en fazla 0. 35mm misina sarıyoruz ondan sonra 1 şamandıra ekliyoruz

"Not: şamandıra renksiz ve ufak olmalı!!!" şamandırayı taktıktan sonra şamandıranın altına 1 tane fırdöndü takıyoruz ama fırdöndü küçük olmalı ondan sonra fırdöndünun öteki tarafına yarım metre veya yarım metreden 1 az fazla 0. 20mm misina ekliyoruz ondan sonra bu eklediğimiz 0. 20mm misinaya 2 tane ufak kıstırma kursunlardan takıyoruz 4cm ara araya mantarı batırmayacak sekilde ve en altına 1 tane yaklasık (20cm) "4 numara mustad kendal flatted nickel plated iğne" takıyoruz ve oltamız tamamlanmış oluyor. Yeme gelince bu sefer ekmek kabugu deil ekmek içini hamur olarak bütün iğneyi kavrayacak sekilde takabilirsiniz. ya da benim buyuk kefalleri avlamak için her zaman yaptığım

1 yöntem; 1 ekmeği bi ufak leğenin içine koyun üstüne 1 az su ekleyin ama fazla değil yaklaşık 3-4 dakika kadar yoğurun ekmek hamur haline gelince üstüne 1 veya 1. 5 çay bardagı peynir suyu ekleyin tekrar yoğurmaya devam edin tekrar hamur haline gelince içine yarım dilim beyaz peynir ekleyin ve iyice yoğurun peynirler görünmeyinceye kadar yoğurun bitince hamuru 1 plastik kabın içine koyun ve azını sıkıca kapatın. hava almasın eğer hava alırsa hamur sertleşir ve kullanamassınız eğer hava almazsa uzun sure hamurunuzu kullanırsınız. şimdi alttaki resimlere 1 göz atın isterseniz oltanızın tam olarak doğru olup olmadığını kontrol edin.

AKYA

Öncelikle söze başlamak gerekirse çok yırtıcı olan bu balık avcılık konusunda turunun en iyi örneğidir. Kıyıya yakın yerlerde yaşarlar ama asıl yerleri okyanuslardır. Eğer açsa kıyıya kadar gelebilir ve gördüğü avı kesinlikle kaçırmaz. Balıkla beslenir kiloları yaklaşık 1. 5 kilodan 100 kiloya kadar oluşanları vardır. Bu 1 az inandırıcı gelmeyebilir size ama tekne ile sırtı avına çıkan kişilere sorarsanız mutlaka yanıtı alacaksınız. Örneğin 2001 temmuz ayında ceşme limanında bizim tanıdıklarımız kıyıdan 42 kilo akya çıkardılar ben çiftlikköy tarafında kıyıdan 12 kilosunu yakalayabildim ama aslında bu balık derin su balığıdır yani kıyıdan cok şans eseri tesadüf olarak vurur oda yerini çok iyi tespit etmeniz gerekmektedir. Şimdi bu balık nasıl avlanır ona bakalım;

NASIL AVLANIR? ;

Yukarıda anlattığım gibi bu balığı kıyıdan avlamak 1 az zor yani şansınız olması lazım çünkü derin su balığıdır ancak cok aç kalırsa avlanmak için kıyıya gelir. ama gelmez demiyorum gelir ama aç kaldığı zaman gelir yine de hiç belli olmaz çünkü bu iş sabır işi oltanızı atıp bekliceksiniz ne demişler sabreden muradına erermiş; onun için bizimde sabretmemiz gerek şimdi nasıl avlandığına gelelim olta takımımız aşağıda olan resimlerdeki gibidir.

Canlı Balık Takmaya Elverişli Olta

Bu oltayı karadan attığımız için 50 metre misina bize yeterli olucaktır bu 50 metreye makaramıza 0. 60mm misina doluyoruz doladıktan sonra 50gr ''Lık gezer 1 kurşun ekliyoruz ondan sonra gezer kurşunun önüne 1 tane fırdöndü ekliyoruz not: fırdöndü 1 az büyükçe olmalı çünkü balık oltayı alınca çok kötü 1 şekilde asıldığı için kopabilir. ondan sonra fırdöndünün önüne yaklaşık 1. 5 veya 2 metre misina ekliyoruz bu bedenin kalınlığı yaklaşık 0. 60mm civarı olmalı aslında daha kalın misinalar kullanabilirsiniz ama elinizde kepçe olucağı için zorlanmassınız sanırım çünkü balığı kıyıya çektikten sonra misina ile kaldırmaya kalkarsanız balık anormal 1 derecede çırpınıyor ve bu yüzden eliniz kesilebilir. onun için mutlaka yanınızda kepçe bulundurun ondan sonra bağladığımız diğer 2 metrelik misinanın önüne 10 numara mustad krom düz iğne veya mustad''ın capraz celik ignelerinden kullanabilirsiniz.

Yem e gelince benim tavsiyem 10cm ''Lik canlı kefal yavrusu takabilirsiniz bu balığı iğneye takmanın 2 yöntemi var 1. si iğneyi sırtından geçirip takmak ama çok dikkatli olun balık ölebilir. 2. yöntem ağzından takabilirsiniz bunun için iğneyi alt çenesinden geçirip üstteki burnundan çıkarabilirsiniz böylelikle balık ölmeyecektir ve oltanızı denize attığınızdan itibaren yüzmeye başlıyacaktır. Tabi ki bu kadar değil şimdi oltamızı attıktan sonra misinayı germeden misinaya 1 taş sarın taş fazla büyük olmasın 8 cm arası olabilir. Ondan sonra kasnağımızın üzerine taş koymadan önce yaklaşık 10 metre daha acıyoruz ve bu 10 metreyi denize değil sardığımız taşın arkasına yani kasnakla taş arasındaki bölüme acıyoruz çünkü akya balığı alır ve gider hemen orda yutmaz balığı alır 10 metre açıldıktan sonra balığı yutar eğer misinayı geri bırakırsanız akya bunun tuzak olduğunu anlıyacak ve balığı geri kusacaktır. balığı yakalayınca nasıl anlıyacak sınız? misinayı sardığınız taşa bakıp oltanızı kontrol edebilirsiniz eğer taş varsa balık yakalamamıştır taş yoksa ve dalga varsa misinayı elinizle 1 kontrol edin eğer asılma varsa yavaşca çekin eğer asılma yoksa aynı taşı tekrar sarın ve yerine koyun.

TEKNE''DEN:

Bu balık aslında derin su balığıdır, yani tavsiye edilen avlama yöntemi teknedendir tabiki teknesi olmayanlar mecburen kıyıdan avlanmak zorunda biz hem tekneden hemde kıyıdan avlandığımız için ben tekneden de nasıl avlanacağını anlatayım tekne denilince ilk akla gelen rapala yapay yemler, kaşıklar vs.tekne balıkçılığı o kadar kolay görünsede aslında hiç kolay değildir bazı kişiler ah teknem olsa su denizleri bitiririm gibi sözler atıyorlar ortaya; neyse bu balığı tekneden avlamak için öncelikle sırtı yapılacak yerin iyi seçilmesi gerekir özellikle derin , kumluk sular gibi. olta takımı olarak gerekse rapala yapay balıklarla , gerekse kaşıklı olta ile bu balığı avlamak mümkündür.

Yapay balıklarda ve kaşıklarda levrek avında anlattığım gibi damla ve desenli Kaşık türleri , Rapala yapay balıklar olarak Husky Jerk ve Magnum türleri veya grey mullet gibi. "Not: Bu tür yapay yem ve kaşıklar kullanıcaksanız özellikle uzun köstek kasası ve düğümlerini çok sağlam yapmalısınız" ama rapala kendi yapay balıkları için kendi Rapala Bağını öneriyor! rapala bağını kaşıklarda ve uzun kostek yapımında rahatlıkla kullanabilirsiniz, ama yinede seçim sizin, bu uyarıyıda verdikten sonra oltamızı nasıl yapıcaz onu anlatayım diyeceğim ama olta takımı Levrek avındada gösterdiğim gibi pek değişmez, oltalarımız alt resimdekiler gibidir.

MÜREN

Bu balığı tanımlamak gerekirse oldukça yırtıcıdır ve çok keskin iğne gibi dişleri vardır ısırdığı zaman büyük 1 acıya neden olan zehiri vardır. Mercan kayalıklarının arasında yaşar ve çok saldırgandır 1 gece avcısı olan bu balık gündüzleri kendini göstermez hava kararınca güzel bir ziyafet çekmek için kendine av aramaya başlar. tabiki kıyıya yakın yerlerde de yaşarlar ama en fazla 1,5 metre veya 2,5 metre arasında bulabilirsiniz genellikle deniz içinde saklanmak için düzlük kayalıkları seçerler hava kararınca yola çıkar ve kıyıya avlanmaya gelir yiyicek konusunda balıkla beslenir ölü veya diri balık hiç farketmez önüne ne çıkarsa hiç affetmez. Bu balıklar okyanuslarda 30 kiloya varan büyüklüklere erişirler. şimdi bu balığın nasıl avlandığına gelelim.

NASIL AVLANIR?

Müren''i avlamak için öncelikle ve yine sabır gerekiyor. ve gece avlıyacağınız için yanınıza fener ve kepçe almayı unutmayın kepçe olmazsa balık çok atak olduğu için çıkar çıkmaz tuttuğunuz misinaya dolanıyor kendini kurtarmak için, bu nedenle kepçenin içine koyarsanız hareket edemez ve kolayca eve ****rebilirsiniz. . şimdi de bu balığı yakalamak için gelelim olta takımımıza; bu balığı kıyıdan avlıyacağımız için oltamızı fazla uzağa atmamıza gerek yok çünkü avlanmak için kıyıya geliyor onun için 50 metre ''lik misina bize yeterli olucaktır. 0. 70mm misina sarıyoruz kasnağımıza ve 1 adet gezer kurşun takıyoruz gezer kurşunun altına sağlam 1 fırdöndü takıyoruz bu sefer fırdöndü 1 az büyük olabilir.

Fırdöndü''yu taktıktan sonra fırdöndü''nun diğer ucuna yine aynı 0. 70mm misina bağlıyoruz "yaklaşık 1 veya 2 metre " ve bu misinanın ucuna 1 adet çelik tel takıyoruz çünkü balık''ın jilet gibi dişleri oltanızı rahatlıkla koparabilir. Çelik tel''in boyu 20cm veya 15cm arası olabilir bu tel''i nerden bulucağız diyorsanız genelde balık malzemesi satan yerlerde hazır olarak fırdöndülü sekilde satılmaktadır. Bunuda bagladıktan sonra celik tel''in diger ucundaki klipsli fırdöndüye 1 adet mustad''ın delikli çelik beyaz iğnelerinden takıyoruz numarası: 8 numara veya 6 olabilir. oltamız tamamlandı yem olarak her tür canlı veya cansız beyaz balık takabilirsiniz tavsiyem canlı olarak: "kefal yavrusu veya karagöz" ölü yem olarak: "sardalya" yem''i takarken ilk önce iğneyi kuyruğundan sonra sırtından takın. ben asağıda oltanın ve yem''in nasıl takılacağını resimlerde gösterdim hadi Rast GeLe.

KARAGÖZ

Karagözler genelde sürü halinde gezerler , bu balıkları kıyıda ve derin sularda çoğunlukla görmek mümkündür. İri ve büyükleri derin sularda , küçük veya orta boyları kıyılarda yaşarlar yırtıcı değillerdir. o kadar uysaldırlar ki denizde dibimize kadar gelirler bu yüzden bu balığı zıpkınla bile avlamak çok kolaydır. bu balığın bulunduğu yerler kayalık bölgelerdir tabi ki bu kıyıdan avlayanlar için 1 dez avantaj çünkü her 10 atışımızdan 1''i genelde kayaya takılır ve kopar.ama arada da böyle şeyler olmassa haksızlık gibi oluyor balıklar açısından , bu yüzden bu balığı avlamak için bütün olaylara göz yummamız gerekiyor. yem olarak midye , boru kurdu özellikle! , sülünes , ekmek hamuru , mamun. daha 1 cok yem ile bu balığı yakalamamız oldukça mümkün. Karagözler sürü halinde gezdikleri için tek 1 yerden yaklaşık 15 , 20 tane karagöz avlayabilirsiniz. ayrıca eti cok lezzetlidir , tavada yaparsanız tadına doyum olmaz şimdi bu balığın nasıl yakalanacağına gelelim;

NASIL AVLANIR?

3 İğneli Takım:

Bu balığı avlamak için o kadar kalın misina ve uğraş vermemize gerek yok aslında , ama ben yine de size garanti olarak yakalayabileceğiniz 1 olta takımı anlatıcağım. bunun için 50 metre misina bize yeterlidir , (tekne ile açılacaksak bence gereği yok) su derinliğine göre 100 metre olarak ayarlayabilirsiniz. misina kalınlığı 0. 30mm dır. Eğer daha kalın yaparsak daha büyük ve iri karagözlerı avlamamız daha da imkansız hale gelir onun için bu uyarıyı unutmayın. misinamızı sardıktan sonra ucuna 1 adet ufak boy fırdöndü bağlıyoruz , bağladıktan sonra beden''e gelelim bedende aynı 0. 30mm kalınlıkta ve 1. 5 , 2 metre arasındadır. ve bu beden''e 3 adet 5 numara sinek iğne bağlıyoruz. köstek aralıkları 20cm , köstek boyları : 15 , 20cm arası. ve ağırlık olarak iskandil kurşun 50 , 75gr arası su derinliğine göre ayarlanabilir. oltamız tamamlandı, yeme gelince yukarıda belirttiğimiz gibi "özellikle: boru kurdu" , sülünes , mamun , ekmek , solucan , salyangoz gibi bir çok yemle bu balığı avlayabilirsiniz.

Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 1133
Kayıt tarihi : 20/10/10
Nerden : İzmir

http://tertip.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz