Korsan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Yayın Balığı

Aşağa gitmek

Yayın Balığı Empty Yayın Balığı

Mesaj  Admin Cuma Ekim 29, 2010 3:17 am

AVCILIĞI:


Sularımızda yaşayan en büyük balık olması ve bunun yanı sıra çok
lezzetli etinin bulunması Yayın balığına özel bir önem vermeyi
gerektirmektedir. Bilindiği ve söylendiği gibi, hangi tarz olursa olsun
balıkçılık bir sabır işidir, ancak belki de en iyi bunu Yayın balığı
avında anlayabiliriz.
Yayın Balığı 5681

Yayın balığı avını; saatler boyu sabır, bir anlık heyecan ve devasa bir
ödül olarak tanımlayabiliriz.



Yayın balığı, sürat yapması için yaratılmamış olduğundan, kah
gezerek, kah bekleyerek, bıyıkları ile yoklayarak yiyecek arar. Bu
arada dipte ölü veya ağır hareket eden canlılar da, Yayın balığının
besinini oluştururlar. Ancak kimi yörelerde "Tabak" veya "Tabak
midyesi" olarak adlandırılan çiftkabuklu, Yayın balığının ana
menüsünü oluşturmaktadır (Resim.1.). Bunun yanısıra, kan sülüğü,
kurbağa ve özellikle sümüklüböcek de, vazgeçemediği
besinlerdendir.


yayın balığı, su sıcaklığının 6-8ºC altına düşmesi ile aktivitesini çok
azaltır. En aktif olduğu dönem, 14-18ºC arası su sıcaklığının oluştuğu
dönemdir. Daha yüksek sıcaklıklarda da, aktivasyonu göreceli olarak
düşer.


Bilinenin aksine, gece ve gündüz beslenmesinde bir fark olmaz.
Kısaca gece veya gündüz avcılığı arasında fark yoktur. Ancak,
karanlık ve sakin gecelerde bıyıkları vasıtası ile hissedebildiği için,
diğer canlılar açısından büyük tehlike oluşturur, bunu bilen Yayın
balığı bu tip gecelerde hacim olarak daha fazla besin almaya gayret
eder.


Ancak kanıma göre avcı, Yayın balığının daha az av bulabildiği
gündüz saatlerinde veya mehtaplı parlak gecelerde daha fazla
şanslıdır.


TAKIM:


Bu tatlısu devi için her çeşit malzemeyi kullanamayız. Başarılı
olmak, yakalanan balığı takımı kopartmadan kıyılamak istiyorsak,
malzemenin en sağlamını kullanmak zorundayız.


Özellikle beden için, mümkün olduğunca yüksek çekme güçlü misina
kullanmak ve her avdan sonra bu yaklaşık 1m lik parçayı ve diğer
düğümleri yenilemekte fayda vardır.


Takımı ister makaralı kamışta olsun, ister el oltasında; olta, iri ve
sağlam bir fırdöndü ve bunu takip eden, ucunda iğnenin bulunduğu
1m boyunda bir bedenden ibarettir.


Kimi ilişkenli veya uygun olmayan diplerde (çamur, aşırı yosun vs.)
stropor veya bir pet şişe ile bu olta askıya alınabilir.




Genelde sabit bir zemine bağlı olarak bulunurlar, kırılgan, dıştan
yeşilimsi kahverengi iç taraftan sedeflidirler. (resim.1.)


Yem olarak kullanılacak midyelerin mümkün olduğu kadar büyük
olmasında fayda vardır. Çevreye 3-5 adet orta boy Tabak midyesi ile
yemleme yapılmasında da fayda vardır.


Tabak midyesinin, taze olarak kullnılması gerekir. Stok olarak
kullanılabilecek Tabak midyeleri klorsuz tatlısu içinde, (göl veya
kuyu suyu) su çok ısınmamak kaydı ile 2-3 hafta yaşayabilirler. Bir
hafta topanan midyeler, bu şekilde takip eden haftalarda da
kullanılabilir.


Tabak midyesi iki kabuğun arasına sokulan bir bıçak vasıtası ile,
ortadaki kası kesilerek açılır ve kabukların iç kenarları sıyırılarak et
kabuktan ayrılır. Ortadaki sert etli kısımdan, iğneye geçirilerek
kullanılır

Sümüklüböcek ve Kan sülüğü:


Sümüklüböcek, bahçelerde gümüş rengi bir iz bırakarak gezen
canlıdır. Bahçelik yerlerde bolca bulunur. Gece bir el lambası vasıtası
ile de toplanabilir. Bir teneke kutuya veya kavanoza bir miktar
toprak ile beraber, yeşil otlar konularak saklanabilir. Kavanoz veya
kutunun hava alacak açıklıklarının bulunması gerekir.
Sümüklüböcek iğneye canlı olarak uygulanır (Sekil.2.)


Kan sülüğünde ise, sülüğün avlanacak yayının bulunduğu suda doğal
olarak olması gerekir.


Kan sülüğü, sülüğün bulunduğu yerdeki su bir sopa yardımı ile
bulandırılıp beklenerek, yüzen sülükler ufak bir akvaryum kepçesi
veya elle tutulur.


Kan sülüğü de canlı olarak kullanılır, geç öldüğü için makbul bir
yemdir.


Yayın avında avlanması hedeflenen balık çok iri olduğu için, sağlam
bir kakıcı her zaman yanda bulundurmakta fayda vardır. Avlanan
yayınların hemen içinin temizlenmesi etinin kalitesini arttırır





En son Admin tarafından Cuma Ekim 29, 2010 3:18 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 1133
Kayıt tarihi : 20/10/10
Nerden : İzmir

http://tertip.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Yayın Balığı Empty Geri: Yayın Balığı

Mesaj  Admin Cuma Ekim 29, 2010 3:17 am

KISA AV BİLGİLERİ


TAKIM


1.50m-2.00m dolu fiber, tümden yaylanabilir tip.


El oltası


MAKARA


1:4 turlu,kutu tip orta-büyük boy makara


MİSİNA


El oltası: Olta 0.90-1.00mm tercihan şeffaf yeşil


Makara için: 0.60-0.75mm kahverengi min.60kg testli.


İĞNE


Bronz kaplama, ekstra güçlü; 2-4 Nr.


YEM


Tabak midyesi, kan sülüğü, sümüklüböcek.


TEKNİKLER


Yemli beden, bırakma.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 1133
Kayıt tarihi : 20/10/10
Nerden : İzmir

http://tertip.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz