Yem Çeşitleri Nelerdir ?
Korsan :: ..........Hobi....... :: Avcılık :: Balık Tutma
1 sayfadaki 1 sayfası
Yem Çeşitleri Nelerdir ?
Yemler / Canlı Yemler
Yemli oltada canlı yemler genelde, iğne ağız içinden geçirilerek hasar vermeden sağ veya sol galsamadan dışarı alınıp, tek seferde sidikliğin arka (kuyruğa doğru) tarafına enine yerleştirilir.
Sözlonusu yöntem yem olarak kullanılan balığın uzun süre canlı kalmasını sağlar.
Aynı yöntem tersinden de uygulanabilir, iğne yerleştirildikten sonra köstek galsamadan geçirilip, ağızdan dışarı alınır ve ondan sonra bağlanır.
Canlı yem olarak hangi balık kullanılırsa kullanılsın yöntem değişmez.
Yemler / Karides
Karides türleri (Marmara karidesi, çalı karidesi -teke-,kaplan veya Mersin karidesi) yem olarak kullanılırken eğer bütün olarak kullanılacaksa, muhakkak başının önünde yer alan sivri testere gibi boynuzu (Rostrum) kırmak gerekir.
Et olarak kullanılacağı zaman ise eğer karidesler taze ise direkt soyarak kuyruk kısmını, yok eğer taze değil iseler kısa bir süre kaynatmadan sonra yine soyarak kuyruk kısmı eti bütün olarak veya ufak parçalar kalinde kullanılır.
Yemler / Akyem
AKYEM: İstavrit, İzmarit, İstrangilos, Kolyoz, Uskumru, Zargana gibi balıklardan elde edilen yeme "AKYEM" adı verilir,
AKYEM;
YAPRAK YEM: Balığın bir tarafının filetosu.
TEKGÖZ YEM: Balığın bir tarafının baş da dahil filetosu
ŞAKŞAK YEM: Balığın kafa yerinde ve tam durmak üzere iki tarafının filetosunun çıkarılıp kuyruk vr kılçığın uzaklaştırılması
LÖP YEM: YAPRAK YEM''in enine parçalar halinde kesilmiş hali.
SÜLÜK YEM: YAPRAK YEM''in ortadan boyuna iki parça halinde kesilmiş hali
KUYRUK ALTI: akyemlik balığın sidikliğinden kuyruğuna doğru anal yüzgecini de içeren ufak üçgen yem.
Yemler / Kurtçuklar
Kurtçuklarla avlanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; kurtçuk iğneye takıldıktan sonra yukarıda da siyah çizgi ile de belirtildiği gibi, balığın yemi iğneden çekip alabileceği şekilde fazlalık bırakmamaktır (soldaki şekil).
Avlanmaya giderken hangi türden olursa olsun kurtçuklar bir kap içine doğal ortamları (çamur,su,çürümüş otlar vs. ) ile beraber konurlar ve böylece uzun bir süre bozulmadan durmaları sağlanır.
Yemler / Karışık
YENGEÇ: Kıyılarda sıkca rastladığımız bir hayvandır hemen hemen her taşın altında bulmamız mümkün ama dikkat etmelisiniz bazıları kıskaçları ile elinizi kıstırırsa büyük bir acı duyabilirsiniz onun için kafasından parmagınızla bastırın ve arka taraftan karnından tutup alabilirsiniz.
MüREKKEP BALIĞI: Kıyılarda görmeniz oldukça zor çünkü çoğu okyanuslarda ve çok derin yerlerde yaşarlar özellikle yaz ayları yumurtlamak için okyanusları seçerler. . tabi ki bulamıyacağınız anlamına gelmiyor bir balıkcıya gidip bu yeme rastlamanız mümkün. .
MiDYE:Bu kabukluları denizde fazlası ile bulmak mümkün. . . yalnız midyelerin derin sularda da yasayan türleri vardır buyuzden kolay bulacagınız bir midye türü yuvarlak sekillidir ve denizin içinde kayaların üzerine yapışık halde görebilirsiniz bunları çıkartmak için elinizle sakın dokunmayın çünkü dokunduğunuz an kendini iyice vakumluyor ve almanız imkansızlaşıyor. Bu yüzden hic dokunmadan bıçağı yapıştığı yerden içeri doğru sokun ve yukarı kaldırın hemen kendini bırakır ve elinizle alabilirsiniz.
SARDALYA: Pazarda ve bütün balıkçılarda sıkça gördüğümüz bir balık türü eğer yem olarak kullanıcaksanız tavsiyemiz müren ve yılan balığı için çok iyi gece atarsanız %80 sonuç alırsınız tabi ki kayalık bölgelere atmanız gerek bu arada bu yemi kullanmak için bir gece evvelden tuzlayıp buz dolabında bekletin aksi takdirde yem oltayı atarken dağılacaktır.
SOLUCAN: Aslında bulunması en kolay yemlerden biri ama bu yemi bulmanız için yaş ve gübreli toprakları seçmelisiniz. Balık avında en iyi sonuç veren yemlerden bir tanesidir.
BORU KURDU: Her balık yemi satanlarda kolayca bulacağınız bir yem. Not: Bu yemi alırken paketin içine iyice bakın bazı yemler olmuş veya ezilmis olabilir bu bakımdan yemi kullanamayabilirsiniz onun için canlı ve ezilmemiş olmasına dikkat etmelisiniz. .
AHTAPOT: Aynı familyadan oldukları için buna da yer verdik, ahtapotu derin sulardan çok kayalık yerlerdede rastlayabilirsiniz ancak kendini çok iyi kamuflaj ettigi için onu denizin içinde farkedemeyebilirsiniz. . . yuva olarak kalın atık plastik su borularını çok severler ama kaya altlarınada saklanabilirler.
KARiDES: Kıyılarda bulmamız bir az zordur ancak tekne limanlarında teklerin arasında ufak boylarına rastlayabilirsiniz.
Yemler / Hamur
I. HAMUR
Malzemeler:
1/2 kg. Buğday unu
1 adet Yumurta
1 su bardağı Yoğurt suyu veya Peynir salamura suyu
1/5 tüp Ançues pasta (macun)
Hazırlanışı:
Un yumurta ile karıştırılır ve peynir salamura suyu veya yoğurt suyu ile kıvama getirilir ve Ancues karıştırılarak 2-3 saat bekletilir. Daha sonra ullanılacak iğneyi örtecek büyüklüklerde toplar halinde ayrılıp 1-2 dakika kaynayan suya atılır ve un dolu bir kaba kullanmak üzere istiflenir.
Bu şekilde hazırlanan hamur derin ve/veya akıntılı sularda uzun süre dağılmadan kullanılabilir.
II. HAMUR
Malzemeler:
1/2 kg. Kepekli un
1 bardak peynir salamura suyu
1 fincan ayçiçek yağı
1 fincan şeker
1 kaşık hardal
100 gr. Midye eti
Hazırlanışı:
Midye eti ve/veya balık eti bir mikseden geçirilerek macun kıvamında çekilir. Tüm malzeme karıştırılarak sert, kıvamlı bir hamur hazırlanır, dış tarafı bol unlu olareak bir tülbende sarılır ve parçalar kopartılarak yem olarak kullanılır.
Bu şekilde hazırlanan hamur yemlemede ve iğneye takıldıgında dağılarak balıkları çekmesi dolayısı ile yaygın olarak kullanılır.
EKMEK İÇİ
Ekmek içi ağızda ıslatılarak tükürüklr hamur haline getirilir ve top halinde iğneye uygulanarak kullanılır.
Yemler / Yengeç
Sert kabuklu deniz hayvanları (krustaseler) yem olarak kullanılıldığında iğne bir parça ibrişim yardımı ile gövdelerine sabitlenir. Krustaseler eğer canlı olarak kullanılacak ise bacaklı olarak (soldaki resim) yok eğer ölü olarak kullanılacak ise bacaksız ve eğer var ise iğne gibi çıkıntıları kırılmış olarak kullanılır (sağdaki resim).
Yemler / Kabuklular
Çift kabuklular - Bivalvia- yemli balıkçılıkta oldukça önemli bir yer kaplar. Sert kabuğun içindeki et birçok canlının iştahını çeker. Yukarıda soldan sağa sırası ile; Sulina, Pina, üstte-Kıllı midye, altta-Kara midye ve İstiridye yer almaktadır.
Çift kabuklular bütün veya parça kullanılmadan kısa bir süre evvel ayıklanıp, ayılkanan etin suyu süzdürülüp, rüzgar veya güneşte bir süre kurutulmasında yarar vardır.
Yemli oltada canlı yemler genelde, iğne ağız içinden geçirilerek hasar vermeden sağ veya sol galsamadan dışarı alınıp, tek seferde sidikliğin arka (kuyruğa doğru) tarafına enine yerleştirilir.
Sözlonusu yöntem yem olarak kullanılan balığın uzun süre canlı kalmasını sağlar.
Aynı yöntem tersinden de uygulanabilir, iğne yerleştirildikten sonra köstek galsamadan geçirilip, ağızdan dışarı alınır ve ondan sonra bağlanır.
Canlı yem olarak hangi balık kullanılırsa kullanılsın yöntem değişmez.
Yemler / Karides
Karides türleri (Marmara karidesi, çalı karidesi -teke-,kaplan veya Mersin karidesi) yem olarak kullanılırken eğer bütün olarak kullanılacaksa, muhakkak başının önünde yer alan sivri testere gibi boynuzu (Rostrum) kırmak gerekir.
Et olarak kullanılacağı zaman ise eğer karidesler taze ise direkt soyarak kuyruk kısmını, yok eğer taze değil iseler kısa bir süre kaynatmadan sonra yine soyarak kuyruk kısmı eti bütün olarak veya ufak parçalar kalinde kullanılır.
Yemler / Akyem
AKYEM: İstavrit, İzmarit, İstrangilos, Kolyoz, Uskumru, Zargana gibi balıklardan elde edilen yeme "AKYEM" adı verilir,
AKYEM;
YAPRAK YEM: Balığın bir tarafının filetosu.
TEKGÖZ YEM: Balığın bir tarafının baş da dahil filetosu
ŞAKŞAK YEM: Balığın kafa yerinde ve tam durmak üzere iki tarafının filetosunun çıkarılıp kuyruk vr kılçığın uzaklaştırılması
LÖP YEM: YAPRAK YEM''in enine parçalar halinde kesilmiş hali.
SÜLÜK YEM: YAPRAK YEM''in ortadan boyuna iki parça halinde kesilmiş hali
KUYRUK ALTI: akyemlik balığın sidikliğinden kuyruğuna doğru anal yüzgecini de içeren ufak üçgen yem.
Yemler / Kurtçuklar
Kurtçuklarla avlanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; kurtçuk iğneye takıldıktan sonra yukarıda da siyah çizgi ile de belirtildiği gibi, balığın yemi iğneden çekip alabileceği şekilde fazlalık bırakmamaktır (soldaki şekil).
Avlanmaya giderken hangi türden olursa olsun kurtçuklar bir kap içine doğal ortamları (çamur,su,çürümüş otlar vs. ) ile beraber konurlar ve böylece uzun bir süre bozulmadan durmaları sağlanır.
Yemler / Karışık
YENGEÇ: Kıyılarda sıkca rastladığımız bir hayvandır hemen hemen her taşın altında bulmamız mümkün ama dikkat etmelisiniz bazıları kıskaçları ile elinizi kıstırırsa büyük bir acı duyabilirsiniz onun için kafasından parmagınızla bastırın ve arka taraftan karnından tutup alabilirsiniz.
MüREKKEP BALIĞI: Kıyılarda görmeniz oldukça zor çünkü çoğu okyanuslarda ve çok derin yerlerde yaşarlar özellikle yaz ayları yumurtlamak için okyanusları seçerler. . tabi ki bulamıyacağınız anlamına gelmiyor bir balıkcıya gidip bu yeme rastlamanız mümkün. .
MiDYE:Bu kabukluları denizde fazlası ile bulmak mümkün. . . yalnız midyelerin derin sularda da yasayan türleri vardır buyuzden kolay bulacagınız bir midye türü yuvarlak sekillidir ve denizin içinde kayaların üzerine yapışık halde görebilirsiniz bunları çıkartmak için elinizle sakın dokunmayın çünkü dokunduğunuz an kendini iyice vakumluyor ve almanız imkansızlaşıyor. Bu yüzden hic dokunmadan bıçağı yapıştığı yerden içeri doğru sokun ve yukarı kaldırın hemen kendini bırakır ve elinizle alabilirsiniz.
SARDALYA: Pazarda ve bütün balıkçılarda sıkça gördüğümüz bir balık türü eğer yem olarak kullanıcaksanız tavsiyemiz müren ve yılan balığı için çok iyi gece atarsanız %80 sonuç alırsınız tabi ki kayalık bölgelere atmanız gerek bu arada bu yemi kullanmak için bir gece evvelden tuzlayıp buz dolabında bekletin aksi takdirde yem oltayı atarken dağılacaktır.
SOLUCAN: Aslında bulunması en kolay yemlerden biri ama bu yemi bulmanız için yaş ve gübreli toprakları seçmelisiniz. Balık avında en iyi sonuç veren yemlerden bir tanesidir.
BORU KURDU: Her balık yemi satanlarda kolayca bulacağınız bir yem. Not: Bu yemi alırken paketin içine iyice bakın bazı yemler olmuş veya ezilmis olabilir bu bakımdan yemi kullanamayabilirsiniz onun için canlı ve ezilmemiş olmasına dikkat etmelisiniz. .
AHTAPOT: Aynı familyadan oldukları için buna da yer verdik, ahtapotu derin sulardan çok kayalık yerlerdede rastlayabilirsiniz ancak kendini çok iyi kamuflaj ettigi için onu denizin içinde farkedemeyebilirsiniz. . . yuva olarak kalın atık plastik su borularını çok severler ama kaya altlarınada saklanabilirler.
KARiDES: Kıyılarda bulmamız bir az zordur ancak tekne limanlarında teklerin arasında ufak boylarına rastlayabilirsiniz.
Yemler / Hamur
I. HAMUR
Malzemeler:
1/2 kg. Buğday unu
1 adet Yumurta
1 su bardağı Yoğurt suyu veya Peynir salamura suyu
1/5 tüp Ançues pasta (macun)
Hazırlanışı:
Un yumurta ile karıştırılır ve peynir salamura suyu veya yoğurt suyu ile kıvama getirilir ve Ancues karıştırılarak 2-3 saat bekletilir. Daha sonra ullanılacak iğneyi örtecek büyüklüklerde toplar halinde ayrılıp 1-2 dakika kaynayan suya atılır ve un dolu bir kaba kullanmak üzere istiflenir.
Bu şekilde hazırlanan hamur derin ve/veya akıntılı sularda uzun süre dağılmadan kullanılabilir.
II. HAMUR
Malzemeler:
1/2 kg. Kepekli un
1 bardak peynir salamura suyu
1 fincan ayçiçek yağı
1 fincan şeker
1 kaşık hardal
100 gr. Midye eti
Hazırlanışı:
Midye eti ve/veya balık eti bir mikseden geçirilerek macun kıvamında çekilir. Tüm malzeme karıştırılarak sert, kıvamlı bir hamur hazırlanır, dış tarafı bol unlu olareak bir tülbende sarılır ve parçalar kopartılarak yem olarak kullanılır.
Bu şekilde hazırlanan hamur yemlemede ve iğneye takıldıgında dağılarak balıkları çekmesi dolayısı ile yaygın olarak kullanılır.
EKMEK İÇİ
Ekmek içi ağızda ıslatılarak tükürüklr hamur haline getirilir ve top halinde iğneye uygulanarak kullanılır.
Yemler / Yengeç
Sert kabuklu deniz hayvanları (krustaseler) yem olarak kullanılıldığında iğne bir parça ibrişim yardımı ile gövdelerine sabitlenir. Krustaseler eğer canlı olarak kullanılacak ise bacaklı olarak (soldaki resim) yok eğer ölü olarak kullanılacak ise bacaksız ve eğer var ise iğne gibi çıkıntıları kırılmış olarak kullanılır (sağdaki resim).
Yemler / Kabuklular
Çift kabuklular - Bivalvia- yemli balıkçılıkta oldukça önemli bir yer kaplar. Sert kabuğun içindeki et birçok canlının iştahını çeker. Yukarıda soldan sağa sırası ile; Sulina, Pina, üstte-Kıllı midye, altta-Kara midye ve İstiridye yer almaktadır.
Çift kabuklular bütün veya parça kullanılmadan kısa bir süre evvel ayıklanıp, ayılkanan etin suyu süzdürülüp, rüzgar veya güneşte bir süre kurutulmasında yarar vardır.
Similar topics
» Olta'nın Bölümlerini Nelerdir ?
» Ask Türleri ve Ask Çesitleri
» Ask Türleri ve Ask Çesitleri
» Olta Çeşitleri
» Ask Türleri ve Ask Çesitleri
» Ask Türleri ve Ask Çesitleri
» Olta Çeşitleri
Korsan :: ..........Hobi....... :: Avcılık :: Balık Tutma
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz